Kysymyksiä ja vastauksia Ilmasto & Luonto -ohjelmasta

Mitä uutta Lantmännenin Ilmasto & Luonto -viljelyohjelma tarjoaa?
Ilmasto & Luonto -ohjelma tuo markkinoille uuden konkreettisen viljelykonseptin, jossa on selkeästi määritetyt viljelyohjeet. Viljelyssä toteutetaan monipuolisia toimenpiteitä, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, hiilen sitomiseen maaperään sekä luonnon monimuotoisuuden tukemiseen.
 
Miksi ohjelma keskittyy ruisviljelyyn?
Kotimainen ruis on tärkeä leipävilja ja ruisleipä on kansallisruokamme. Lantmännenin leipomoyhtiöt (Vaasan, Lantmännen Cerealia ja Lantmännen Unibake Finland) käyttävät noin kolmasosan vuosittain tuotetusta kotimaisesta rukiista, ja mittakaavamme ansiosta meidän on mahdollista kehittää rukiin viljelyä entistä kestävämmäksi.
 
Kuinka monta viljelijää osallistuu ohjelmaan ja mistä päin Suomea he ovat?
Viljelyohjelmassa on mukana noin 93 rukiin viljelijää. Heidän tilansa sijaitsevat pääosin Varsinais-Suomessa, Länsi-Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.
 
Kuinka viljelijät ovat suhtautuneet ohjelmaan?
Viljelijät ovat olleet ohjelmasta ilahduttavan kiinnostuneita. Viljelijäkentässä löytyy halua näyttää, että Suomessa voidaan viljellä kestävästi. He tuntevat ylpeyttä siitä, että ovat osa suomalaista ruokaketjua tuottamassa kestävää suomalaista ruokaa.

Mitä toimenpiteitä ohjelman sopimusviljelytiloilla tehdään?
Ohjelmassa toteutetaan konkreettisia toimenpiteitä pellolla, jotka keskittyvät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, hiilen sitomiseen maaperään sekä luonnon monimuotoisuuden tukemiseen. Esimerkiksi viljelijät käyttävät työkoneissaan ja kuivureissaan ainoastaan 100-prosenttisia biopolttoaineita sekä pelloilla lannoitteita, joilla on tavanomaista alhaisempi ilmastovaikutus. Hiilensidontaa edistetään nurmialueiden ja aluskasvien avulla. Luonnon monimuotoisuutta tuetaan esimerkiksi sijoittamalla pelloille kukkivia vyöhykkeitä hyönteisille ja pölyttäjille sekä huomioimalla lintujen pesimäalueet.

Paljonko ohjelman mukainen viljely edustaa kotimaisesta rukiin viljelystä?
Ilmasto & Luonto -ohjelman ruisvolyymi vuonna 2023 oli noin 15 500 tonnia, mikä kattoi
noin 17 prosenttia kotimaisen rukiin kokonaistuotannosta.

Milloin ruis leivotaan ruisleiviksi? 
Tänä vuonna tuotettu Ilmasto & Luonto -ruissato leivotaan ruisleiväksi ja näkkileiväksi ensi vuoden keväällä. 
 
Missä tuotteissa Ilmasto & Luonto -ruista käytetään?
Käytämme ruista Vaasan-ruisleipien ja näkkileipien leivonnassa. Ilmasto & Luonto -ohjelman tunnuksella varustettujen tuotteiden valmistuksessa käytetyn ruisjauhon määrä vastaa pellolta puitua Ilmasto & Luonto -ruissatoa​.
  
Eikö tavanomainen suomalainen rukiin viljely ole jo kestävää?
Viljely on jo monin tavoin kestävää, mutta siitä huolimatta luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja ilmastonmuutos uhkaavat ympäristöämme, viljelysmaitamme ja ruoantuotantoamme. Haluamme turvata rukiin elinvoimaisuuden myös tulevaisuudessa luomalla kannattavan ja entistä kestävämmän tavan viljellä. Haluamme myös kantaa kortemme kekoon ja pienentää suomalaisen leivän hiilijalanjälkeä.
  
Mitkä ovat konkreettiset toimenpiteet luonnon monimuotoisuuden hyväksi?
Luonnon monimuotoisuutta tukevia toimenpiteitä ovat esimerkiksi viljelemättömät alueet lintujen pesinnän turvaamiseksi, kukkivat vyöhykkeet ja reunaojien niiton vähentäminen hyönteisten ja pölyttäjien elinvoimaisuuden edistämiseksi. Vuonna 2023 ohjelmassa kylvettiin yli 3 miljoonaa neliötä kukkapeltoja.  

Mitä tavoitteita olette asettaneet ohjelmalle?
Vuoden 2023 ennätyssadon ansiosta saavutimme rukiin viljelylle asettamamme tavoitteet kaksi vuotta etuajassa. Haluamme asettaa ohjelmassa uusia kunnianhimoisia tavoitteita jatkossakin ja vauhdittaa sen laajentumista tulevaisuudessa myös muihin viljoihin. 
 
Kuinka raportoitte ohjelman tuloksista?
Kerromme ohjelman edistymisestä verkkosivuillamme, lehdistötiedotteissa ja sosiaalisessa mediassa. Ilmasto & Luonto -ohjelma on pitkän aikavälin ohjelma, jota kehitetään säännöllisesti soveltamalla alan uusinta tietoa ja teknologiaa.
  
Milloin markkinoilla on Ilmasto & Luonto -kauraa?
Olemme kiinnostuneita laajentamaan ohjelmaa lähivuosina muihin viljoihin ja kaura on yksi vaihtoehto. Etenemme kuitenkin askel askeleelta. Meille on ollut luontevaa keskittyä aluksi rukiiseen, jossa ruishankinnan mittakaavamme antaa meille mahdollisuuden kehittää kotimaista ruisviljelyä nopeasti.
 
Miten hyötyä ohjelmasta on yksittäiselle sopimusviljelijälle?
Ohjelman toimenpiteitä toteuttamalla viljelijä vähentää viljelynsä ilmastovaikutuksia ja tukee luonnon monimuotoisuutta. Me ostamme viljelijöiltä Ilmasto & Luonto -viljelykriteerien mukaisesti tuotetun sadon ja maksamme viljan hinnan lisäksi erillisen sopimuslisän ohjelman toimenpiteiden toteuttamisesta. 
  
Paljonko ruisleivän hiilijalanjälki pienenee Ilmasto & Luonto -ohjelman toimenpiteillä?
Merkittävä osa ruisleivän hiilijalanjäljestä syntyy viljelyssä, joten Ilmasto & Luonto -ohjelmalla tuotettu ruis pienentää suomalaisen ruisleivän hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi, Vaasan Ruispalojen hiilijalanjälki on keskimäärin 1,39 CO₂e per kilo leipää ja tästä hiilijalanjäljestä yli 60 % syntyy viljelyssä.
   

Palaa tästä ohjelman etusivulle