Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Kotimainen ruisleipä on kansallisruokaamme ja rukiin viljely olennainen osa suomalaista maataloutta. Viime syksynä 60 sopimusviljelijää kylvi ensimmäistä kertaa ruista Lantmännenin Ilmasto & Luonto -ohjelman mukaisesti.
Ilmasto & Luonto -ohjelman ensimmäisenä vuonna talvi osoitti voimansa, kun syksyllä kylvetyt viljat kärsivät talvituhoista. Myös Ilmasto & Luonto -ohjelman rukiin viljelypinta-ala pieneni tietyillä alueilla, mutta onneksi sopimusviljelyn peltohehtaareita oli hajautettu ympäri Suomea. Pitkäjänteisenä ohjelmana Ilmasto & Luonto on lunastanut paikkansa kestävästi tuotetun kotimaisen viljan arvoketjussa ja näyttää suuntaa tulevaisuuden viljelyyn.
Kysyimme kolmelta Ilmasto & Luonto -sopimusviljelijältä heidän ensimmäisen vuoden viljelykokemuksistaan:
Hyvin toimiva ohjelma
Petteri Knuutila Paimiosta lähti mukaan Ilmasto & Luonto -ohjelmaan, koska ohjelmassa tehtävät ympäristötoimenpiteet ovat selkeitä ja niiden toteuttamisesta saa asiallisen korvauksen.
- Ilmasto & Luonto -ohjelmassa erityisen myönteistä on, että se huomioi myös kustannuspuolen ja sisältää toimenpiteille taloudellisen kannustimen”, Knuutila toteaa.
Knuutilan tilalla on aikomuksena lisätä syyskylvöalaa. Koska Knuutila on Ilmasto & Luonto -ohjelmaan tyytyväinen, hän pitää todennäköisenä uuden viljelysopimuksen tekoa syksylläkin.
Uteliaisuudesta mukaan ohjelmaan
Janne Järvelä Salosta kiinnostui ilmasto & Luonto -ohjelmasta heti siitä kuultuaan. Hän kokee Ilmasto & Luonto -ohjelman positiivisena ja ainutlaatuisena panostuksena kotimaiseen viljelyyn.
- Jokainen viljelijä joutuu omalta kohdalta miettimään, mihin haluaa satsata ja panostaa. On hyvä ja mielenkiintoinen asia, että Lantmännen on lähtenyt tähän mukaan, Järvelä sanoo.
Talvituhot veivät Järvelän koko syysvehnäkasvuston, mutta Ilmasto & Luonto -ohjelman mukaisesti viljeltyä ruista jäi kasvuun. Säiden suhteen hyvä kasvukausi luo odotuksia kohtalaisesta sadosta, mutta lopullinen satotaso selviää vasta syksyllä viljaa puitaessa.
Positiivisin mielin ensi syksyyn
Juha Saarisen tila oli yksi niistä monista, joiden syysviljapelloilta lumi ehti sulaa ennen kuin kevään yöpakkaset olivat hellittäneet. Vielä oraiden paljastuessa lumen alta, tunnelmat olivat Nousiaisissa varovaisen toiveikkaat, mutta lopulta pakkaset tuhosivat kaikki syksyllä kylvetyt viljat.
Saarinen katsoo kuitenkin positiivisin mielin tulevaan syksyyn:
- Pidän todennäköisenä, että teen uuden Ilmasto & Luonto -viljelysopimuksen syksyllä, hän kertoo.