Vuonna 2021 käynnistyneen Ilmasto & Luonto -viljelyohjelman tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki Lantmännen-leipomoyhtiöiden (Vaasan, Lantmännen Cerealia Finland, Lantmännen Unibake Finland) kotimaan tuotteissa käyttämä ruis viljellään ohjelman mukaisesti. Syksylle ennustetun sadon myötä tavoite on nyt toteutumassa kaksi vuotta etuajassa.
Lantmännenin Ilmasto & Luonto -ohjelmassa toteutetaan konkreettisia toimenpiteitä pellolla viljelyn ilmastovaikutusten pienentämiseksi, luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja hiilen sitomiseksi maaperään. Ohjelma tähtää entistä kestävämpään ruoantuotantoon ja siihen, että Suomessa tuotetaan ruista – ja tulevaisuudessa muita viljoja – sekä ilmastokestävästi että tuottajalle kannattavasti.
Kuluvalle kesälle Ilmasto ja Luonto -viljelysopimuksen allekirjoitti 95 suomalaista viljelijää, jotka viljelevät ruista yhteensä noin 3 500 peltohehtaarilla. Sopimustilat sijaitsevat pääosin Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla.
– Ohjelma on herättänyt kiinnostusta, ja viljelysopimuksia tehtiin tälle kaudelle oletettua enemmän. Tämä kertoo selvästi siitä, että suomalaiset viljelijät ovat kokeneet Ilmasto & Luonto -ohjelman houkuttelevaksi ja taloudellisesti kannattavaksi, Lantmännen Agron viljajohtaja Jaakko Huokkola iloitsee.
Ohjelman toimenpiteiden arvioidaan pienentävän keskimääräisen suomalaisen rukiin viljelyn ilmastovaikutuksia noin 15 prosenttia*. Ennakoitu sato edustaa noin 20 prosenttia kotimaisen rukiin keskimääräisestä vuosituotannosta, joten saavutettava ilmastovaikutus olisi merkittävä.
– Ohjelmamme on osoitus siitä, että ilmastokestävän viljelyohjelman laaja toteuttaminen suomalaisilla tiloilla yhdessä viljelijöiden kanssa on mahdollista. Ilmasto & Luonto -sopimuslisän ansiosta viljelijät pystyvät edistämään ilmastoasioita yritystoiminnan kannattavuutta heikentämättä. Tämä on tärkeää, sillä ilmastopäästöjä on vähennettävä nopeassa tahdissa. Suurena maatalous- ja elintarvikealan toimijana meillä on velvollisuus kantaa vastuumme kestävämpien viljelymenetelmien kehittämisestä, Huokkola sanoo.
Syyskylvöisen rukiin kasvukausi on edennyt suotuisasti, ja Lantmännenilla arvioidaan aikaisen sadonkorjuun mahdollistavan syyskylvöt laajasti Etelä-Suomen alueella.
Tänä kesänä viljeltävä Ilmasto & Luonto -ohjelman mukainen ruis matkaa pellosta pöytään suomalaisille kuluttajille Vaasan-ruisleipien ja -näkkileipien kautta alkuvuodesta 2024.
Ilmasto & Luonto -viljelyohjelmasta:
- Ilmasto & Luonto on Lantmännenin tulevaisuuden viljelyn ohjelma, jossa toteutetaan konkreettisia toimenpiteitä pellolla viljelyn ilmastovaikutusten pienentämiseksi, luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja hiilen sitomiseksi maaperään.
- Ohjelman toimenpiteiden arvioidaan pienentävän keskimääräisen suomalaisen rukiin viljelyn kasvihuonekaasupäästöjä noin 15 prosenttia.
- Merkittävimmät päästöjen vähennykset syntyvät ohjelman edellyttämästä 100-prosenttisten biopolttoaineiden käytöstä työkoneissa sekä ilmastoystävällisempien lannoitteiden käytöstä pelloilla.
- Lisäksi ohjelman toimenpiteillä sidotaan hiiltä maaperään nurmialueita ja aluskasvillisuutta lisäämällä. Luonnon monimuotoisuutta turvataan säilyttämällä pelloilla kukkivia vyöhykkeitä hyönteisille ja pölyttäjille sekä pesimäalueita linnuille.
*Ohjelman toimenpiteillä arvioidaan olevan mahdollista saavuttaa noin 15 prosenttia pienemmät kasvihuonekaasupäästöt keskimääräiseen suomalaiseen rukiin viljelyyn
verrattuna. Keskimääräisen ruisviljelyn lähtötilanne on määritetty keskiarvona suomalaisen rukiin viljelyn toteutuneista tiedoista vuosina 2015–2020 (lähde: ProAgria). Luonnonvarakeskus on arvioinut Lantmännenin laskelmissa käytetyn datan, LCA elinkaarilaskennan metodologian ja oletukset, ja todennut päästövähennyksen suuruusluokaltaan oikeaksi.