Lantmännen ostaa HKScanin Ruotsin liiketoiminnot

Lehdistötiedotteet, 2023

Pohjoismaiden suurimpiin elintarvike- ja maatalousalan yhtiöihin kuuluva Lantmännen on allekirjoittanut sopimuksen HKScan Oyj:n Ruotsin liiketoimintojen, HKScan Sweden AB:n, ostamisesta. Yrityskauppa sisältää kaikki toiminnot Ruotsissa sekä tuotemerkit Scan, Pärsons ja Bullens. Kaupan myötä Lantmännen laajentaa ja vahvistaa liiketoimintaansa pellosta pöytään – sekä parantaa ruotsalaisen maatalouden toimintaedellytyksiä pitkällä aikavälillä.

Vuodesta 2007 lähtien ruotsalaisen HKScan Sweden Ab:n on omistanut suomalainen elintarvikeyhtiö HKScan Oyj, jolla on toimintaa Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Ruotsissa yhtiö tarjoaa markkinoille paikallisilta tiloilta peräisin olevia liha- ja kasvispohjaisia elintarvikkeita, työllistää noin 1800 työntekijää ja sen liikevaihto vuonna 2022 oli noin 735 miljoonaa euroa. Ruotsin toimintojen tuotantolaitokset sijaitsevat Kristianstadissa, Skarassa, Linköpingissä ja Halmstadissa, sekä Ruotsin pääkonttori Tukholmassa.

Yrityskauppa on strategisesti tärkeä Lantmännenille ja jäsenillemme. Kaupan avulla turvaamme ruotsalaisen omistuksen HKScanin Ruotsin liiketoiminnoissa ja sitä kautta ruotsalaisen kotieläintuotannon tulevaisuuden. Se on tärkeää maatalouden kasvun kannalta – ja vahvistaa kansallista ruoan huoltovarmuutta, sanoo Lantmännenin hallituksen puheenjohtaja Per Lindahl.

Yrityskauppa luo uusia mahdollisuuksia jatkaa kestävän ja kannattavan ruotsalaisen maatalouden kehittämistä sekä hyvän ruoan tuottamista koko maassa.

– Lantmännenillä on ainutlaatuinen asema elintarvikkeiden arvoketjussa, ja tämä yrityskauppa laajentaa ja vahvistaa liiketoimintaamme. Toimimme jo merkittävässä osassa kotieläintuotannon arvoketjua tuotantopanosten ja maatalouskoneiden kautta sekä jalostaessamme viljaa korkealaatuiseksi rehuksi. HKScanin johtavien ruotsalaisten tuotemerkkien ja osaamisen myötä meillä on hyviä mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaamme ja ruotsalaista eläintuotantoa sekä luoda lisää arvoa jäsenillemme, sanoo Lantmännenin konserni- ja toimitusjohtaja Magnus Kagevik.

Lantmännen hankkii yrityskaupassa 100 prosentin omistusosuuden HKScan Sweden AB:sta, mikä sisältää HKScanin kaikki Ruotsin toiminnot. Yrityskaupan yhteydessä Lantmännen siirtää kaikki nykyisin omistamansa HKScan Oyj:n osakkeet HKScan Oyj:lle.

– Ruotsin liiketoimintojen myynnissä löysimme hyvän ratkaisun Lantmännenin kanssa. Heillä on synergioita erityisesti Ruotsin alkutuotannon kanssa. HKScan jatkaa toimintaansa perustaltaan vahvasti suomalaisena, mutta kansainvälisesti toimivana pörssiyhtiönä. Ruotsin liiketoimintojen myynti vahvistaa HKScanin tasetta. Lisäksi myynti edistää mahdollisuuksiamme toteuttaa pitkän aikavälin strategiaamme, jonka tavoitteena on kasvaa monipuoliseksi ruokataloksi, sanoo HKScanin toimitusjohtaja Juha Ruohola.

Yrityskauppa edellyttää viranomaisten hyväksyntää, ja kaupan odotetaan toteutuvan vouden 2024 ensimmäisen vousipouliskon aikana. Kaupan toteutumiseen asti Lantmännen ja HKScan Sweden AB jatkavat toimintaansa erillisinä yhtiöinä.

Lisätietoja:

Lantmännenin lehdistöpalvelu

Puh: +49 010 556 88 00
Sähköposti: press@lantmannen.com

Mari Dunderfelt, brändi- ja viestintäjohtaja, Lantmännen (Suomi)
Puh: +358 40 556 57 21
Sähköposti: mari.dunderfelt@lantmannen.com