Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Ilmasto & Luonto -ohjelma tarjoaa konkreettisen ratkaisun tieteeseen ja Pariisin ilmastosopimukseen perustuvien ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.
Ohjelman toimenpiteiden arvioidaan vähentävän kotimaisen rukiin viljelyn kasvihuonekaasupäästöjä jopa 30 prosenttia verrattuna keskimääräiseen rukiin viljelyyn vuosina 2015–2020, jolloin ohjelman toimenpiteet eivät olleet käytössä.
Ilmastovaikutuksia vähentävät toimenpiteet
Täsmäviljely
Tuotantopanoksia käytetään tarpeen mukaisesti satelliittidatan ja anturien avulla, mikä mahdollistaa resurssien tehokkaan käytön.
Taloudellinen ajotapa
Polttoaineen kulutusta vähennetään säästävän ajotavan avulla.
Biopolttoaineet
Päästöjä vähennetään käyttämällä 100-prosenttisia biopolttoaineita traktoreissa, puimureissa ja viljan kuivureissa.
Lannoitteet
Lähes fossiilivapaasti tuotetut vähähiiliset lannoitteet pienentävät viljelyn hiilijalanjälkeä.
Luonnon monimuotoisuutta tukevat toimenpiteet
Kukkivat vyöhykkeet
Kukkivat kasvit pelloilla luovat pölyttäville hyönteisille elinympäristöjä, jotka vahvistavat niiden elinvoimaisuutta.
Kylvämättömät alueet
Kylvämättömät alueet pellolla tarjoavat linnuille alueita pesimiseen ja ruokailuun.
Alus- ja kerääjäkasvit
Aluskasvien viljely pääkasvien rinnalla vähentää typpivuodon riskiä ja lisää hiilensidontaa maaperään.
Dynaaminen viljelyohjelma
Ilmasto & Luonto -viljelyohjelma on dynaaminen ja sitä kehitetään soveltamalla alan uusinta tietoa ja teknologiaa. Uusia toimenpiteitä lisätään säännöllisesti. Ohjelmalla on mitattavissa oleva ilmastovaikutus, ja sen toimenpiteillä on vähennetty kotimaisen rukiin viljelyn päästöjä vuodesta 2021 alkaen. Tähän asti ohjelmassa on keskitytty vähentämään fossiilisen energian käytöstä syntyviä päästöjä. Tulevaisuudessa keskitytään enemmän biogeenisiin päästöihin, kuten ilokaasun eli typpioksiduulipäästöjen vähentämiseen viljelysmaasta.
*Ohjelman toimenpiteiden arvioidaan vähentävän kotimaisen rukiin viljelyn kasvihuonekaasupäästöjä jopa 30 prosenttia verrattuna keskimääräiseen rukiin viljelyyn vuosina 2015–2020, jolloin ohjelma ei ollut käytössä.
Jäljitettävyys ja massabalanssi
Ilmasto & Luonto -ohjelmassa tuotettu ruisraaka-aine on laadultaan, ravintoarvoltaan ja aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan täysin yhdenmukaista tavanomaisen kotimaisen rukiin kanssa. Siksi käytämme Ilmasto & Luonto -ohjelmassa niin kutsuttua massabalanssia. Se tarkoittaa sitä, että emme erottele ohjelman mukaisesti viljeltyä ruista fyysisesti toimitusketjussa matkalla pellosta myllyyn ja leipomoon, vaan ruis sekoittuu tavanomaisen kotimaisen rukiin kanssa. Sopimusviljelyn ansiosta tiedämme kuitenkin täsmällisesti, millä tiloilla ja miten paljon ohjelman ruista viljellään. Ilmasto & Luonto -tunnuksella merkityissä tuotteissa käytetyn rukiin määrä vastaa pelloilta puitua Ilmasto & Luonto -ruissatoa.
Massabalanssi on yleisesti käytetty menetelmä, joka mahdollistaa konkreettisten kestävyystoimenpiteiden toteuttamisen pelloilla ilman viljan fyysistä jäljitettävyyttä. Massabalanssia seurataan ja auditoidaan vuosittain ulkopuolisen arvioijan (Intertek) toimesta. Raaka-aineen erotteleminen toimitusketjussa nostaisi ohjelman kustannuksia huomattavasti ja hidastaisi siirtymää kestävämpään viljelyyn. Nämä puolestaan vaikeuttaisivat ilmastotavoitteiden saavuttamista. Kun kuluttajana ostat Ilmasto & Luonto -ohjelman tunnuksen sisältävän tuotteen, voit luottaa siihen, että tuotteen valmistukseen tarvittava viljamäärä on viljelty ohjelman mukaisesti ja ilmastohyöty on toteutunut.
Ilmasto & Luonto -ohjelman viljavolyymi on kasvanut nopeasti. Kiitos tästä kuuluu suomalaisille viljelijöille, jotka ovat lähteneet innolla mukaan ohjelmaamme. He näyttävät tietä entistä kestävämmälle rukiin viljelylle.